A+ A A-

Kerstster & Poinsettia Weetjes!

Kerstster & Poinsettia Plant - Poinsettia & Kerstster Informatie & Weetjes! Wat Wilde je Altijd al Weten over de Kerstster & Poinsettia Plant?! (Foto Kerststerren in Zalm, Rood & Crème Kleur Decoratie Ideeen, Stars for Europe op Kerststerdag.nl)

 

De Kerstster & Poinsettia is de meest populaire woonplant in december voor in huis en om cadeau te geven! Geniet van de bijzondere weetjes, (on)waarheden en leuke informatie over de Poinsettia! De Kerstster, een plant met gespreksstof!
 • 6,5 Miljoen Kerststerren~Poinsettia's worden er per jaar in Nederland gekweekt.
 • De Kerstster is 1 van Europa's meest populaire bloeiende potplanten.
 • De Kerstster wordt ook Kerstroos genoemd, wat een geheel andere plant, de Helleborus is.
 • 'Euphorbia Pulcherrima' is de Latijnse naam van de Kerstster plant, wat betekent de 'Mooiste Euphorbia'. De prachtige Franse naam voor de Kerstster is 'Etoile d'Amour'!
 • De eigenlijke bloemen van de Poinsettia zijn klein en hebben een gele kleur. De rode bladeren trekken insecten aan.
 • 4 Meter hoog kan de Kerstster struik in Mexico in het wild worden. De Poinsettia plant komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika,  uit het Zuid Mexicaanse gebied 'Taxco del Alarcon'. De Kerststrerren bloeien er in de winter tot januari/februari.
 • In 1804 maakte Europa kennis met de Kerstster door natuuronderzoeker Alexander von Humboldt.
 • 'Cuitla-xochitl' is de Azteekse naam voor de Kerstster. De Azteken gebruikten de gekleurde bloembladeren van de Kerstster om paarse/rode verf voor kleding en cosmetica te maken. De witte sap was een medicijn tegen koorts. De Poinsettia is de lievelingsplant van Motecuhzoma II.
 • Giftigheid van de Kerstster wordt tegenwoordig, na uitgebreid onderzoek, betwijfeld. Andere wolfsmelkfamilie soorten zijn wel giftig.
 • 35cm is de ideale Nederlandse hoogte van de Kerstster. Engelsen willen deze Poinsettia 2 cm hoger

De Naam Kerstster

De kerstster is verbonden aan kerstmis door o.a. een prachtige Mexicaanse legende.

Kerststerdag & Poinsettiadag - Ontstaan van de Naam Kerstster - Kerstster Plant Verbonden aan Kerstmis! (Foto Kerststerren in Takken Mand Interieur Decoratie Ideeen, Stars for Europe op Kerststerdag.nl)Het arme Mexicaanse meisje Pepita had geen cadeau om te geven aan baby Jezus voor de kerstavond dienst. Pepita plukte wat onkruid langs de weg en maakte er een boeketje van. Ze schaamde zich dat ze maar zo iets kleins kon geven aan Jezus en legde het boeketje bij de kerststal in de kerk. Ineens begon het boeket te bloeien en verschenen er grote rode bloemen. Iedereen aanwezig in de kerk was ervan overtuigd dat ze een kerstwonder hadden meegemaakt. Vanaf die dag werden deze rode bloemen 'Flores de Noche Buena' of 'Bloemen van de Kerstnacht' genoemd.

De vorm van de Kerstster/Poinsettia bloemen wordt soms gezien als het symbool voor de Ster van Bethlehem, welke de 3 wijzen de weg wees naar kindje Jezus. De rode bladeren symboliseren het bloed van Christus en de witte bladeren stellen zijn zuiverheid voor. Naast 'Euphorbia Pulcherrima' de Latijnse naam voor de Poinsettia kreeg de Kerstster haar naam omdat deze bloeiende potplant vanaf november tot na Kerststerren Dag & de kerstperiode in bloei staat, met grote rode sfeervolle bloemen. Tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende vormen en prachtige kleuren.